Gépnarancs és más technikai eszközök. Technológia, számítógép, laptop. Mesterséges intelligencia. Gyümölcs: narancs, citrom

Mechanikus Narancs

Mechanikus Narancs

Digitalizáció - Online tartalmak - Gyermekfejlődés

2023. június 24. - gépnarancs

Gyermekeink az információs társadalomban

gyermekneveles-digitalizacio.jpgEgyre inkább foglalkoztatja a kutatókat, hogy a minden korábbi mértéket felülmúló digitalizáció és a technológiai fejlődés milyen hatással lehet a gyermekek fejlődésére. Ezek a hatások változóak és sok tényezőtől függnek, például a használt technikák típusától, életkortól, az időbeli korlátoktól és a felhasználás módjától. 

Nem kétséges, hogy az online tartalmakhoz való hozzáférés rengeteg kihívást jelent a gyermeknevelésben és oktatásban. A digitális tartalmak elérhetősége és mennyisége miatt nehéz ellenőrizni, hogy mit fogyasztanak az okoseszközöket használó gyermekek. Az internetes világban a gyermekeknek könnyebb hozzáférése van az erőszakos vagy szexuális tartalmakhoz, amelyek káros hatással lehetnek az érzelmi és mentális fejlődésükre. A digitális eszközök használata miatt sokuk kevesebb időt tölt a szabadban és szemtől szemben más emberekkel, ami negatív hatással lehet az érzelmi és társadalmi fejlődésükre. És akkor az online zaklatásokat még szóba sem hoztuk.

Pozitívumok és negatív hatások a fejlődésben

Nézzünk néhány kutatási aspektust, számba véve a pozitív hatásokat is

Kognitív fejlődés. A digitális eszközök és alkalmazások interaktív jellege és sokfélesége hozzájárulhat a gyermekek kognitív fejlődéséhez. Játékos, oktató jellegű alkalmazások segíthetnek az ismeretek megszerzésében, a problémamegoldó készségek fejlesztésében és a kreatív gondolkodás ösztönzésében.

Szociális interakciók. A digitális kommunikációs eszközök lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy kapcsolatban maradjanak barátaikkal és családjukkal, valamint hogy új emberekkel ismerkedjenek meg online közösségekben. Ez segíthet a társas készségek fejlesztésében és a világ más kultúráinak megismerésében.

Képességek fejlesztése. A digitális eszközökkel való interakció során a gyermekek olyan készségeket fejleszthetnek, amelyek az információs társadalomban és a munkaerőpiacon előnyösek lehetnek. Ilyenek például a digitális írástudás, a problémamegoldás, a kritikai gondolkodás és az információkeresési készségek.

Egészség és közérzet. Azonban fontos megemlíteni, hogy a túlzott mértékű digitális eszközhasználat negatív hatással lehet a gyermekek egészségére és jólétére. Hosszabb időtöltés a képernyő előtt hozzájárulhat a fizikai inaktivitáshoz, az alvászavarokhoz és a szociális izolációhoz. Ezért fontos az arany középút megtalálása a digitális eszközök használata és más tevékenységek, például a szabadban való játék között.

Az a kulcsfontosságú, hogy a modern digitális technológiákat és eszközöket a gyermekek fejlődésének előnyére használjuk. Ugyanakkor figyelembe kell venni a korlátokat és az időbeli korlátozásokat a digitális eszközök használatában. Fontos, hogy a gyermekeknek kiegyensúlyozott életet biztosítsunk, amely magában foglalja a személyes interakciókat, a fizikai aktivitást, a kreatív tevékenységeket és a szabadidős tevékenységeket is.

Az időbeli korlátok bevezetése segíthet megelőzni a túlzott kijelzőidőt és a függőség kialakulását. Fontos, hogy szülők és gondviselők szorosan kövessék a gyermekek digitális eszközök használatát, és irányítsák, hogy milyen tartalmakkal és alkalmazásokkal találkoznak.

Emellett a digitális biztonságra is nagy hangsúlyt kell fektetni. A gyermekek védelme érdekében fontos, hogy megfelelő szűrőket és biztonsági beállításokat alkalmazzunk, és beszéljünk velük az online veszélyekről, mint például a személyes adatok védelme és a cyberbullying.

Szülői szerep a gyermekvédelemben. Kutatások 

Az online veszélyek elleni védelem érdekében a szülőknek fontos szerepe van abban, hogy megfelelően felkészítsék gyermekeiket az online világban való navigálásra. A szülőknek figyelemmel kell kísérniük a gyermekek online tevékenységeit és korlátozniuk kell azokat az oldalakat és alkalmazásokat, amelyek nem megfelelőek a gyermekek számára. Meg kell tanítaniuk gyermekeiknek az online biztonság alapvető fogalmait és arra is fel kell készíteniük őket, hogy hogyan kezeljék az online zaklatást

Az elmúlt húszonöt évben több nemzetközi médiakonferenciát is rendeztek, melynek központi témája a média gyermekekre gyakorolt hatása volt. Az utóbbi években ugyanakkor több neurobiológus és agykutató is közzétette kutatási eredményeit, amelyek szintén a média emberi agy fejlődésére gyakorolt hatásáról számoltak be.

Kapcsolattartás és gyors információcsere

Tárgyilagosan nézve a dolgot kijelenthetjük, hogy a médián belül talán az internet fejlődött a legnagyobb ütemben, amelynek a gyermekfejlődés oldaláról nézve számos előnye és hátránya is van. Az internet napjainkban a kapcsolattartás és általában az információhoz való hozzájutás gyakorlatilag megkerülhetetlen módja. Első nekifutásra tehát azt gondolhatjuk, hogy nem ártunk azzal a gyermeknek, ha megtanítjuk számára a virtuális térben való eligazodást. A fentieket követve ugyanakkor a legtöbb szülő azt is tapasztalhatja, hogy a keze alatt felnövő gyermeke a mindennapi internethasználat elsajátításával párhuzamosan teljesen hozzászokik a digitalizált világhoz. Gyermeke ugyan könnyen eligazodik ebben a sokszínű világban, ám közben fejlődésében negatív folyamatok is megindulnak.

Függőség kialakulása és mentális leterheltség

gyermekvedelem-online-tartalom.jpgA szakemberek szerint a digitális világ térhódításának gyermekekre gyakorolt egyik legnagyobb negatív következménye a függőség kialakulása. Az internetfüggőség egyenes következménye lehet, hogy a gyermek a kapcsolatait is világhálón építi ki, amely szélsőséges esetekben a külvilágtól való részleges vagy nagyarányú elzárkózáshoz is vezethet.

Első ránézésre a digitalizáció pozitív hatásának gondolhatnánk azt, hogy a gyermek egyszerre több dolog – tanulás, televíziózás és internetezés – elvégzésére képes. Bár az ilyen gyermek figyelmét ugyan egyszerre több dologra tudja ráirányítani, nem lesz képes a logikus gondolkodás kialakítására, képzelőerejének fejlesztésére.

A szülők részéről elkövetett egyik legnagyobb hiba ott kezdődik, amikor a mesék felolvasása helyett a televízió vagy a számítógép monitorja elé ültetik a gyereket.

Mit tegyen, és mit ne tegyen a szülő?

Ha gyermekünk inkább a számítógép monitorja előtt ül, ahelyett, hogy odakinn rohangálna a korosztályával, az egészséges életmód elengedhetetlen feltételének számító testmozgási szükségleteit nem elégíti ki, a dolog bizony kezd aggasztóvá válni. Amikor a legtöbb szülő felismeri annak jeleit, hogy gyermekét a digitális világ „beszippantotta” és problémájával szakemberhez fordul, az elsők között teszi fel a kérdést: hogyan tudom gyerekemet a fenyegető folyamattól megvédeni vagy abból kirángatni?

A szakemberek szerint a tiltás helyett próbáljunk meg olyan, a reális világból jövő kihívásokat kínálni a gyerekeknek, amelyek az adott pillanatban nemcsak felkeltik az érdeklődésüket, de meg is tudnak azoknak felelni. A szabadidőben eltöltött kirándulások, kalandokkal egybekötött túrázások hamar kimozdítják a gyerekeket a virtuális térből, akárcsak a csoportos foglalkozások a küzdősportokon keresztül a sátortáboros kirándulásokig. Ha a gyermekünk nagyon kötődik az számítógépes játékokhoz, kezdő lépésként irányíthatjuk figyelmét az elektronikus játékok felé, ami ötvözi a szabadabb játékok és számítógépes játékok elemeit. Szülőként érdemes felismernünk, hogy a tét óriási.

Azok a gyerekek, akik elmerülnek a digitális világban, későbbi életük során nem tudják kezelni a hibákat, kevésbé viselik el a frusztrált helyzeteket és nem lesznek képesek többé az impulzusaikat kontrollálni, a valódi világban eligazodni.

Még súlyosabbá vált a helyzet a mesterséges intelligencia veszélyeinek ismeretében. Hogy chatrobotok nyilvános megjelenése hogyan hat gyermekeink fejlődésére, arról is hamarosan várhatók felmérések. Már folynak a tudományos kutatások.

meserseges-intelligencia-gyerekek.jpg

Posztunk Warhol-stílusú illusztrációi a mesterséges intelligencia alapú BingAI + DALL-E alkalmazások segítségével jöttek létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepnarancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8318152034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása