Gépnarancs és más technikai eszközök. Technológia, számítógép, laptop. Mesterséges intelligencia. Gyümölcs: narancs, citrom

Mechanikus Narancs

Mechanikus Narancs

A Mechanikus narancs és az erőszak

2023. május 26. - gépnarancs

mechanikus-naancs-alex-londonban.jpgA Mechanikus narancs erős társadalomkritikát tartalmazó szatirikus sci-fi regény, amelyet Anthony Burgess írt 1962-ben. A regény főhőse Alex (képünkön), egy 15 éves erőszakos fiú, aki ifjúsági bandát vezet Londonban. Alex és a bandája élvezik az “ultra-erőszakot”, a betörést, a rablást és a nemi erőszakot.

Egy nap azonban Alexet elárulják a társai, és a rendőrség elfogja. A börtönben kísérleti kezelésben vesz részt, amely uyan megfosztja őt az erőszak iránti vágyától, de egyben a szabad akaratától is. A kezelés után Alex visszakerül a társadalomba, de nem tud védekezni azok ellen, akik korábban áldozatai voltak.

Végül öngyilkosságot kísérel meg, de túléli, és visszanyeri az erőszakos természetét. A regény utolsó fejezetében azonban Alex már 18 éves, és elkezd gondolkodni a felnőtté válásról és az erőszakmentes életről.

Lehetséges társadalomkritikai tanulságok:

  • Az erőszak nem megoldás, hanem probléma, amely rombolja a társadalmat és az egyént is.
  • A szabad akarat fontos érték, amelyet nem szabad elvenni vagy korlátozni senkitől, még akkor sem, ha az illető rosszat tesz.
  • A társadalomnak felelősséget kell vállalnia a fiatalok neveléséért és integrációjáért, nem pedig elhagynia vagy megbüntetnie őket.
  • A politikai hatalomnak nem szabad visszaélnie a tudománnyal és a technológiával, hogy manipulálja vagy uralja az embereket.
  • A művészetnek és a kultúrának pozitív hatása lehet az emberi lélekre, de nem szabad összekapcsolni az erőszakkal vagy más negatív érzelmekkel.

"A jóság belülről jön. A jóságot választanunk kell. Ha az ember nem választhat, nem is ember többé."

"Tudom, mi a helyes, és egyet is értek, mégis a rosszat cselekszem."

"Nem jobb-e bizonyos értelemben az, aki a rosszat választja, mint akire rákényszerítik a jót?"

Címek, regény, film. Stanley Kubrick

A könyv címe az angol eredeti szó szerinti fordítása, amely egy cockney kifejezés. Így hangzik:

olyan furcsa, mint egy mechanikus narancs.

Metaforikusan utal arra, hogy Alexet mesterségesen jóvá tett embernek tekintik, aki elveszítette az emberiességét és a szabad akaratát. A cím eredetileg A Clockwork Orange volt, de a magyar kiadó Gépnarancs-ra változtatta, mert úgy gondolta, hogy ez jobban kifejezi a könyv lényegét. A filmadaptáció azonban megtartotta az eredeti címet, ezért ismerjük Mechanikus narancs-ként is.

  • Rendezője és producere Stanley Kubrick volt, aki a regényt közösen adaptálta Anthony Burgessel.
  • Főszereplője Malcolm McDowell, aki Alex DeLarge-ot alakította, az erőszakos és zeneimádó fiút.
  • 1971-ben mutatták be az Egyesült Államokban és Kanadában, majd 1972-ben az Egyesült Királyságban.
  • Nagy botrányt kavart a nyíltan ábrázolt erőszak, szexualitás és homoszexualitás miatt, és sok országban betiltották vagy korlátozták a vetítését.
  • Négy Oscar-díjra, hét BAFTA-díjra és három Aranyglóbusz-díjra jelölték, de csak egyetlen díjat nyert el: a New York-i Filmkritikusok Körének díját a legjobb filmért.

Magyar bemutató - nagy késéssel

A film Magyarországon hosszú ideig betiltva volt, mert a szocialista cenzúra csak erős szűréssel engedélyezte a nyugati filmeket, különösen az erőszakos és kritikus műveket. Csak 2007-ben került először a magyar televízióba, a TV2 csatornán, szinkronizálatlanul és feliratosan. (A magyar szinkron csak 2018-ban készült el, egy rajongói kezdeményezés keretében.) Fogadtatása vegyes volt, sokan elismerték Kubrick zsenialitását és a film üzenetét, mások viszont erkölcstelennek és túlzónak tartották a film erőszakos jeleneteit.

Kubrick rendezési stílusáról a következőket érdemes elmondani:

Nagyon precíz és perfekcionista rendező volt, aki sokat kísérletezett a technikai megoldásokkal, a fényképezéssel, a vágással és a zenével. Gyakran adaptált irodalmi műveket, de nem ragaszkodott hűségesen az eredetihez, hanem saját látásmódját és üzenetét közvetítette a filmjeiben. Munkái általában szatirikusak, provokatívak és kritikusak voltak a társadalommal, a politikával, a háborúval és az emberi természettel szemben.

Kubrick filmjei sokszor ellentmondásosak és megosztóak a közönség és a kritika körében, de idővel elismerték őt mint egy zseniális és innovatív filmkészítőt.

Alkotásaira jellemzőek voltak a hosszú és bonyolult snittek, a szimmetrikus kompozíciók, a szélesvásznú képarányok, a Steadicam használata, a klasszikus zene megszólaltatása. És persze az összetéveszthetetlen eredeti hangulat.

 


a regény főszereplőjének elképzelt fenti, londoni hátterű képét pontos utasítások alapján a Bing AI + DALL-E mesterséges intelligencia generálta

 


 

Weboldal keresőoptimalizálás - Honlap-SEO

Ahhoz, hogy valamely honlap jól szerepeljen a Google-keresőben, weboldal optimalizálásra van szükség. Ez a tevékenység a tartalomra és az online visszacsatolások rendszerének felépítésére irányul és keresőmarketing eszközöket használ.

honlap-optimalizalas-seo.jpg

google kereséshez honlap optimalizálás | weblap optimalizáló seo szakértő elérhetősége

A bejegyzés trackback címe:

https://gepnarancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4518133008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása